Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια, οι ψύλλοι, οι ψείρες και τα τσιμπούρια μεταδίδουν ανθρώπινες ασθένειες, αλλά τι συμβαίνει με τις κατσαρίδες;
Η αξιολόγηση του Π.Ο.Υ. κατέληξε πως «είναι ελλιπή στοιχεία καθοριστικά για το ότι οι κατσαρίδες είναι φορείς ανθρώπινων ασθενειών». Εικονογράφηση: Victoria Roberts
Οι αποδεδειγμένοι κίνδυνοι για την υγεία από τις κατσαρίδες φαίνεται πως είναι κυρίως αυτοί της βρομιάς, της τροφικής μόλυνσης και του αλλεργικού άσθματος, παρά μιας απευθείας μετάδοσης ασθένειας, σύμφωνα με εκτενή έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους κινδύνους της δημόσιας υγείας από κάθε είδους παράσιτο.
Επειδή πολλές μελέτες έχουν βρει ότι οι κατσαρίδες τρέφονται με ανθρώπινα περιττώματα και μεταφέρουν ή απεκκρίνουν παθογόνα μικρόβια, παίζουν ένα σημαντικό δευτερεύοντα ρόλο στην εξάπλωση κάποιων ασθενειών.
Αλλά η αξιολόγηση του Π.Ο.Υ. το 2008 κατέληξε πως «είναι ελλιπή στοιχεία καθοριστικά για το ότι οι κατσαρίδες είναι φορείς ανθρώπινων ασθενειών».
Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη λίστα με βακτήρια, μύκητες και κάποιους ιούς που οι κατσαρίδες μπορούν να κουβαλήσουν από μέρος σε μέρος, χωρίς να αναφέρουμε μία αμοιβάδα που προκαλεί δυσεντερία, ένα άλλο παράσιτο που προκαλεί λαμβλίαση και τον ιό που προκαλεί την πολιομυελίτιδα.
Αλλά το άσθμα που προκαλείται από αλλεργία στις ίδιες τις κατσαρίδες είναι ο μεγάλος λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2005 βρήκε ότι παιδιά που ζουν σε φτωχότερες αστικές περιοχές των ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν ασθματικές ασθένειες από αλλεργία στις κατσαρίδες απ’ ό,τι σε αλλεργίες σε πιτυρίδα σκύλων ή σε απεκκρίσεις από ακάρεα.
Η μελέτη του Π.Ο.Υ βρήκε επίσης ότι η λανθασμένη χρήση των εντομοκτόνων, ειδικά η βαριά χρήση αεροζόλ και υγρών σπρέι σε επιφάνειες, μπορεί να προκαλέσει πιθανά προβλήματα στους ανθρώπους.