Ο επίκουργος καθηγητής εντομολογίας του ΑΠΘ, Απόστολος Καπράνας δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές
Νούμερο ένα τοποθεσία που μπορεί κάποιος να εντοπίσει κοριούς είναι τα ξενοδοχεία, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Απόστολος Καπράνας.
Ο Απόστολος Καπράνας μίλησε στο Αθηναϊκό πρακτορείο και αναφέρθηκε στα αυξανόμενα περιστατικά με κοριούς που παρατηρούνται στο Παρίσι αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, επισημαίνοντας πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι καινούριο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το θέμα με τους κοριούς δεν εμφανίστηκε τώρα γενικά και ειδικά στο Παρίσι, αλλά υπάρχει τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα ταξίδια, χρησιμοποιούνται πολύ τα παλαιά έπιπλα και οι αντίκες όπου μπορεί να διαβιούν τα έντομα αυτά και παράλληλα οι ίδιοι οι κοριοί έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά εντομοκτόνα.
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως λόγω της αύξησης των μετακινήσεων, τα ξενοδοχεία αποτελούν τον νούμερο ένα τόπο για να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα με κοριούς.
Την ίδια ώρα, ο Απόστολος Καπράνας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού οι κοριοί προκαλούν τσιμπήματα και δερματικές παθήσεις στους ανθρώπους αλλά δεν μεταφέρουν ασθένειες όπως τα κουνούπια.
«Το πρόβλημα με τους κοριούς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, σε πολύ μεγάλα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και στην Αμερική και σε τουριστικά κέντρα με πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντα υπήρχαν κοριοί, όχι σε συγκεκριμένα μέρη αλλά σε όλη την επικράτεια. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Το ζήτημα τώρα μάς κάνει πολύ εντύπωση γιατί το βλέπουμε πολύ στις ειδήσεις» επισήμανε ο κ. Καπράνας.
Όσον αφορά το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κοριούς, ο καθηγητής συνιστά να χρησιμοποιούμε ατμοκαθαριστές κυρίως στα στρώματα που υπάρχουν μέσα στα σπίτια, ενώ αναφορικά με τα ξενοδοχεία, να γίνονται καθαρισμοί από εξειδικευμένα συνεργεία. Παράλληλα συμβουλεύει τους ταξιδιώτες που μένουν σε ξενοδοχεία, να τοποθετούν τη βαλίτσα τους στο ειδικό σκαμπό, μακριά από στρώματα, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες μεταφοράς κοριών.
Τα μέρη που προτιμούν οι κοριοί
Σύμφωνα με τον Απόστολο Κατράνα, στους κοριούς «αρέσει πάρα πολύ να στριμώχνονται σε κρυφά και σκοτεινά μέρη, τείνουν να συγκεντρώνονται σε στρώματα, σε καναπέδες, σε ρωγμές από τοίχους, σε ρωγμές από παλιές ξύλινες κατασκευές, σε μοκέτες και χαλιά και μέσα εκεί είναι σχετικά προστατευμένοι.
Εκεί, άλλωστε, είναι δύσκολο να τους δούμε γιατί την ημέρα δεν κυκλοφορούν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τους καταπολεμήσουμε και με ψεκασμούς με εντομοκτόνα».
Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τους κοριούς
Παράλληλα, ο Απόστολος Κατράνας σχολίασε και το πώς μπορούμε να απωθήσουμε τους κοριούς, αν εντοπίσουμε τα συγκεκριμένα έντομα μέσα στα σπίτια.
«Το πώς θα τους απωθήσουμε είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκριζωθούν αλλά αυτό που δεν συμπαθούν είναι σίγουρα οι ακραίες θερμοκρασίες, δηλαδή η μεγάλη ζέστη και το πολύ κρύο».
Για τους κοριούς μέσα στα σπίτια, ο καθηγητής επισήμανε ότι «αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένα σχολαστικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, την οποία θα κατευθύνει στις διάφορες ρωγμές του σπιτιού αν υπάρχουν. Για τα στρώματα ένας ακόμη τρόπος είναι η χρήση ατμοκαθαριστή, αρκετές φορές, ιδίως αν ένα στρώμα ή ένα πάπλωμα δεν έχει μεγάλο πάχος, καθώς η θερμοκρασία σκοτώνει τα αυγά και τις νεαρές προνύμφες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο στρώμα».
«Αν σηκώσει κανείς το στρώμα για να δει από κάτω ή ψάξει μέσα σε αυτό, ανοίγοντας ενδεχομένως κάποιο φερμουάρ θα μπορεί να δει αν υπάρχουν τυχόν έντομα ή διάφορα άλλα στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπήρχε εκεί κάποιος ζωντανός οργανισμός. Τέτοια στοιχεία είναι μαύρα στίγματα ή κάποιοι μεταχρωματισμοί. Αυτό μπορεί να φανεί με μια προσεκτική μελέτη στο στρώμα. Αν κάποιος ξέρει τι κοιτάει και το δει λίγο σχολαστικά μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία προβλήματος» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τα ρούχα και τα υποστρώματα που είναι μικρότερα σε μέγεθος υπάρχει η δυνατότητα να πλυθούν με πολύ ζεστό νερό ή να στεγνώσουν σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο.
Αναφορικά με κοριούς στα ξενοδοχεία, ο καθηγητής τόνισε ότι θα πρέπει το προσωπικό να ελέγχει τα στρώματα ώστε να μπορεί να διαπιστώνει το πρόβλημα όσο πιο νωρίς γίνεται και να δρομολογούνται εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες.
Παράλληλα, κινητοποίηση είναι καλό να υπάρχει και αν κάποιος πελάτης διαμαρτυρηθεί ότι κάτι τον τσίμπησε. Επειδή, όμως στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα τα κρεβάτια είναι περισσότερα γίνεται και το πρόβλημα μεγαλύτερο, αρά απαιτείται να γίνεται συχνά απολύμανση από εξειδικευμένα συνεργεία, γεγονός που συνεπάγεται και ένα σχετικά υψηλό κόστος, σημείωσε ο καθηγητής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ