Δώδεκα διευκρινίσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των πολιτών αναφορικά με τους κοριούς απαντά ο ΕΟΔΥ, καθώς το τελευταίο διάστημα εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη κυκλοφορία τους.

Εξηγώντας σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, ενημερώνει πως οι κοριοί είναι βαδιστικά έντομα που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Από τα 92 είδη που έχουν, καταγραφεί, δύο είναι τα πιο συχνά, τα οποία προκαλούν τσιμπήματα στον άνθρωπο.

  • Τι μέγεθος έχουν; Είναι ορατοί με γυμνό μάτι;

Είναι μικρόσωμα έντομα, έχουν μήκος 4-5 mm, πλάτος 3 mm και δεν έχουν φτερά. Το χρώμα τους είναι καφέ (απόχρωση που μοιάζει με το ξύλο μαόνι) και το μέγεθός τους μοιάζει με κόκκο φακής ή σπόρου μήλου.

Αριστερή φωτογραφία: κοριός σε ύφασμα καναπέ, κατά τη διάρκεια της ημέρας
Δεξιά φωτογραφία: ο ευρέως διαδεδομένος κοριός τους είδους Cimex lectulariusΓ. Λάμπρου / Gary Alpert, Harvard University, Bugwood.org / ΕΟΔΥ
  • Ποιες άλλες πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζετε για τους κοριούς;
  1. Οι κοριοί τρέφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για 5-12 λεπτά και μετά επιστρέφουν στις θέσεις «καταφύγια». Η ρουτίνα της τροφής τους επαναλαμβάνεται κάθε μία με δύο εβδομάδες.
  2. Οι κοριοί ζουν σε κρυψώνες και κρύβονται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν πετούν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα πάνω σε δάπεδα, τοίχους και οροφές. Οι κοριοί έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διανύσουν βαδίζοντας πάνω από 30 μέτρα σε μια νύχτα, αλλά συνηθίζουν να ζουν σε απόσταση 2,5 μέτρων από εκεί που κοιμούνται οι άνθρωποι.
  3. Ένα θηλυκό εναποθέτει 200 με 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε μέρη που ζουν και σε σκοτεινές θέσεις, όπως σχισμές επίπλων, πατωμάτων, τοίχων, ορόφων, σε ραφές στρωμάτων, σε κρεβάτια κ.ά.
  4. Οι κοριοί μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για διάστημα έως και έναν χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Πού βρίσκονται οι κοριοί;

Δεδομένου ότι οι κοριοί μοιάζουν σε μέγεθος με έναν κόκκο φακής και έχουν περίπου το πλάτος μιας πιστωτικής κάρτας, μπορούν να κρυφτούν σε πολλά μικρά σημεία (ισχύει ο κανόνας ότι «αν μια ρωγμή χωράει μια πιστωτική κάρτα, μπορεί να κρύψει έναν κοριό»). Οι κοριοί μπορούν να κρυφτούν σε πολλά και ποικίλα μέρη. Προτιμούν ήσυχες, σκοτεινές και «διακριτικές» περιοχές για να κρύβονται, κυρίως στα δωμάτια όπου οι άνθρωποι παραμένουν περισσότερη ώρα (κρεβατοκάμαρες, σαλόνια καθιστικά, καθίσματα πλοίων κτλ). Για τον λόγο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης είναι να ληφθεί μέριμνα για την εξάλειψη των οπών, ρωγμών, των χαραμάδων και οποιουδήποτε ανοίγματος μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου ή σημείο συνάθροισής τους. Στην Εικόνα 2 απεικονίζονται πιθανά σημεία σε μια κρεβατοκάμαρα όπου μπορεί να εντοπιστούν οι κοριοί και στον Πίνακα 1 συνοψίζονται σημεία όπου εντοπίζονται, συνήθως , οι κοριοί.

Πιθανά σημεία παρουσίας κοριών εντός κρεβατοκάμαρας

Πηγή:cnn.gr